2 Haziran 2025 Pazartesi

ERZURUM KADAYIF DOLMASI

Muhterem'le Afiyetle

Bugün size Türk mutfağının ve Erzurum'un önemli tariflerinden birisi olan "Erzurum Kadayıf Dolması"
tarifini vereceğim.
Eskiden Erzurum kadayıf dolmasını biliyordum ama çok yaptığım bir tarif değildi.
Sonra bilin bakalım ne oldu?
Erzurumlu bir damadım oldu, annesinin nefis kadayıf dolmaları ve diğer tarifleri ile Erzurum mutfağını yakından tanıma imkanım oldu.
Sağolsun dünürüm oğlumun düğününde bile kadayıf dolmalarını hazırlayıp, getirmişti. 
Elbette benim yaptığım dolmalar onların yaptığı gibi yada dışarda satılanlar gibi usta işi olmaz.
Tatlıcılarda satılanlar her zaman ince ve uzun oluyor, ev yapımı olanlar daha tombik ve kısa oluyor. 
Bu arada; Erzurum da Ramazan kadayıf dolmasız geçmezmiş.
İftarlara çok yakışan bu tatlıyı arada bende menüye ekliyorum. 
Menüsünde Kadayıf dolması olan iftar masası resimleri 👉BURADA
Bu tarifi; evde kadayıf dolması tatlısı yemek isteyenlere, pratik bir şeklide hazırlamasına yardımcı olacak şekilde, bol resimli ve ayrıntılı hazırladım 👇 
 

limonlu çay
Erzurum kadayıf dolmasının kendine has özellikleri var.
Benim gözlemlediğim kadarıyla; 
Şerbetinin kıvamı çok önemli, şeker miktarı su miktarından az olmamalı.
Şerbet uzun süre kaynatılarak, içinde ki su oranı biraz daha düşürülüyor.  
Şerbeti yoğun bir kıvamda olacak, hatta kıvamının yoğun olması sebebiyle şerbeti için "bal" tabiri kullanıyor. 
Kadayıf şekil verebilmek için taze olmalı, kıtırlaşmış-kurumuş kadayıfla dolmaları saramazsınız. 
Kadayıflar yapışık bırakılmayacak, elinizle tiftiklenerek açılması sağlanacak. 
İçinde ki ceviz çok ufalanmayacak, biraz iri kalacak. 
Yumurtaya buladığınız zaman yumurtayı sıvayarak, fazlasını alacak, kadayıf üzerinden akmamasını sağlayacaksınız.
Yumurtaya bulayıp hemen yağa atarsanız ekmek kızartması gibi bir görüntü oluyor.
Usulüne uygun yaptığınızda dış kısmı içli köfte gibi pürüzsüz ve daha güzel oluyor.
Şerbetin içinde uzun süre kalmayacak, çok yumuşamasına müsade edilmeyecek. 
 
kadayıfla yapılan tarifler

Kadayıf ile hazırladığım tarifler;
 
 
 
 

ERZURUM KADAYIF DOLMASI;
Malzemeler;
300 gram taze tel kadayıf, 
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi,
3 adet yumurta, 
Şerbeti için;
3 su bardağı toz şeker,
3 su bardağı su,
Çeyrek limonun suyu, 
Kızartmak için;
2,5 su bardağı sıvı yağ.
 
ERZURUM KADAYIF DOLMASI TARİFİ;
Önce limon hariç, şerbet malzemelerini ocağa koyup, kaynatmaya başlayın.
Kaynadıktan sonra ocağı kısın, kıvamı biraz koyulaşıncaya kadar pişirin.
Limonu sıkın ve içine atın.
5 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
İyice soğumasını sağlayın.
Hatta mümkünse 2-3 saat önce kaynatıp, dolapta soğutun. 
 
Tel kadayıfı sarmaya hazır hale getirmek için elinizle açarak tiftikleyin.
Ceviz içini iri parçalar halinde ufalayın. 
 
Tezgahın üzerine uzunlamasına bir miktar kadayıf serin.
 
Uç kısmına bir tutam ceviz içi yerleştirin.
 
Dolma sarar gibi çok sıkı olmayacak şekilde, yuvarlayarak sarın. 
 
Kadayıfın tellerinin dağınık durması mühim değil, yumurtayla dışını kapladığınız zaman hepsi toparlanmış oluyor.
 
Kadayıf dolmasını bu şekilde sardığınız zaman kapaklı bir kapta dondurucuya kaldırıp, lazım oldukça çıkarıp, pişirip hazırlayabilirsiniz.
 
Yumurtaları derin bir kaseye kırın, iyice çırpın.
Bazı tariflerde su veya süt yazıyor ama benim bildiğim tarifte sadece yumurta var. 
 
Kadayıf dolmasını yumurtanın içine daldırıp, hemen çıkarın.
Fazla yumurtasını elinizle sıyırın. 
Elinizde köfteye şekil verir gibi sağa sola çevirerek şekillendirin.
 
Küçük ve derin bir tencereye yağ koyun.
Yağ iyice ısınınca kadayıf dolmasını içine atın, biraz pişince ocağı kısın.
Bir tarafı kızarınca diğer tarafını çevirin.
 
Kızardığı zaman maşa ile sıcak yağdan alıp, soğuk şerbetin içine bırakın.
 
Şerbetin içinde alt üst çevirip 5 dakika sonra çıkarın.
Uzun süre içinde kalırsa yumuşama olur.
 
Hazırladığınız kadayıf dolmalarını pişirip, şerbetleyip, bitirin.
Servis tabağına dizin. 
 
limonlu çay

 "Afiyet Olsun"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...