25 Kasım 2018 Pazar

KARNABAHAR TARİFLERİ

Sebze veya meyve dosyası hazırlamayı seviyorum.
Bu dosyalar sayesinde o sebze ile bugüne kadar hangi tarifi vermişim hepsi bir arada oluyor.
Elinizde o sebze veya meyve varsa nasıl değerlendirebileceğinize bir arada olan tarifler sayesinde daha kolay karar verebiliyorsunuz.
Eskiden bu dosyaları daha sık hazırlıyordum, bu aralar pek fırsatım olmadı.
Kışlık sebzlerden olan karnabahar ile pek çok tarifim var, onları bir araya getirmeye karar verdim.
Çorbasından, mücverine, turşusundan, dolmasına kadar şimdilik 14 adet karnabahar tarifi bu dosyada sizi bekliyor😊



KARNABAHAR;
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. 
Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir. Lahanaya benzer. 
Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. 
Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. 
Türkiye'de; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve vitamin bakımından çok zengindir.

Karnabaharın Faydaları;
Toksinleri nötrlize eder, karaciğeri destekler ve kansere karşı korur.
    *Karnabahar Kalbe Faydalıdır: Kardiyovasküler ve kalp sistemini koruyan karnabahar kalp sağlığı için inanılmaz faydalıdır.
    *Karnabahar K Vitamini Zengini: K vitamini deposu olan karnabahar vücudun sağlığı için tüketilmesi gereken bir sebzedir. Çocuk ve yaşlıların tüketmesi gereken karnabahar iskelet ve kemik sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler.
    *Kolesterole Faydaları: Lif zengini olan karnabahar beslenme için önemli bir yere sahiptir. Kolesterolün dengede kalmasını sağlayarak vücudun daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.
    *Detoks Etkisi Vardır: Karaciğer enzimlerini aktif hale getirerek vücuda detoks etkisş yapar ve vücudu kötü mikroorganizmalardan korur.
    *Bağışıklık Sistemini Koruyan Karnabahar: Antioksidan barındırması ile bağışıklık sistemini koruyarak kış hastalıklarının etkisini azaltır. Bağışıklık sistemini etkileyen serbest radikaller karnabahar sayesinde vücuttan atılmaktadır.
    *Kilo Vermek İstiyorsanız Karnabahar Tüketin: Yağ yakmak için vücudun ihtiyacı olan C vitamini karnabaharda bulunur. Bu sayede kilo vermek istiyorsanız bol bol haşlanmış karnabahar tüketebilirsiniz. Yarım çay bardağı karnabahar 30 kalori olduğu için tüketime yine de dikkat etmek gerekir.
   *Hamilelik Döneminde Tüketilmeli: A, B ve folik asit barındıran karnabahar hamilelik döneminde sıkça tüketilmesi gereken sebzeler arasındadır. Hücre büyümesine destek sağlayan bu vitaminler anne karnında gelişen bebek için çok faydalıdır.
    *Karnabahar Kalsiyum Deposu: Kemik ve diş sağlığının korunmasında büyük yeri olan kalsiyum deposu karnabahar aynı zamanda sinir uyarılarının geçişi içinde son derece faydalıdır.
    *Kanser Riskini Azaltıyor: Mesane, akciğer ve göğüs kanseri gibi kanser türevlerine yakalanma riskini en aza indiriyor.
  
Karnabahar ayrıca;
   *Çinko içeren karnabahar hücreleri onararak yaraların çabuk iyileşmesini sağlıyor.
   *Manganez barındıran karnabahar enzimlerin sağlıklı çalışmasına yardım ediyor.
   *Magnezyum zengini olan karnabahar kemikler için gerekli olan hormonları üretiyor.
   *Vücuttaki toksik maddelerin atılımını hızlandırır.
   *Saçların ihtiyacı olan vitamin ve mineral desteğini sağlayarak saç sağlığını korur.
   *Dökülen saçların tekrar çıkmasına destek verir. 
   *Saçın ihtiyacı olan birçok vitamini karşılar.
   *Kafa derisinde oluşan problemleri önler.
Karnabaharın Zararları;
   *Hassas bünyelerde aşırı tüketim sonucu alerjik sorunlar oluşturabilir.
   *Gaz oluşmasına neden olur.
   *Gut ve böbrek taşı rahatsızlıklarınız var ise aşırı karnabahar tüketmekten kaçınmalısınız.
Kaynakça; https://www.faydalari.com/karnabaharin-faydalari/
  
Muhterem'le Afiyetle

Muhterem'le Afiyetle 


muhteremle afiyetle 


karnıbaharla ne yapılır?

karnabahar tarifi 
 

karnabaharla yapılan tarifler

muhteremle afiyetle



"Afiyetle Kalın"

2 yorum:

  1. Muhterem Abla bu paylaşımın harika olmuş. Karnabaharı çok severim fakat daima aynı şekillerde yemek istemediğim için farklı tarif arayışına girmiştim ki senin bu postun karşıma çıktı, tevafuk oldu. Böyle güzel bir paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için ben teşekkür ederim kıymetli kardeşim :)
      Bir sebze veya meyve için dosya hazırlamayı seviyorum, hem o ürüne ait bütün tarifler bir yazıda toplanıyor, hemde benim 12 yıl boyunca verdiğim tarifler yeniden hatırlanmış oluyor. Bazen bende elimde ki sebze ile ne yapacağıma karar veremediğimde bu dosyalara bakıyorum.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...