Bu tarif nacizane kendi tarifim.
Pırasayı kavurarak makarnaya sos olarak ekleriz yada içine ekleyerek beşamelli olarak fırında pişiririz ama bu şekilde dışını kaplayarak yapıldığını hiç görmedim.
Bu yüzden tarifin ismini oluştururken "pırasalı fırın makarna" yerine son yılların moda tabiri ile "pırasa mantolu fırın makarna" olmasına karar verdim.
Bu tarifte pırasa şerit şerit kalıba yerleştirilip içine beşamel sosla karıştırılmış fırın makarna dizilerek hazırlanıyor.
Fırın makarnayı düzgün bir şekilde şerit şerit yerleştirirseniz kestiğiniz zaman daha şık bir görüntüsü olur.
Bir de fırın makarnayı dağılmadan kesmenin en önemli kuralı olan en az 1 saatlik dinlendirme kısmını unutmamak lazım.
Dinlenmeden pişer pişmez kesilen fırın makarna sıcak beşamelin ve peynirin etkisi ile mutlaka dağılır.
Ben içine beyaz peynir ekledim, isterseniz kavrulmuş kıyma ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Fırın makarna tarifleri arşivimin sayısına bakınca, fırın makarnayı çok sevdiğimiz belli oluyor değil mi : )
Açıkçası aşağıda ki listeyi hazırlarken "bende bu kadar çok fırın makarna tarifi varmıymış" diye çok şaşırdım.
Anlaşılan bende her sebzeyi fırın makarna olarak uygulama kapasitesi var :)
Daha önce yayınladığım fırın makarna tariflerim;
Fırın Makarna
Kıymalı Makarna Pastası
Kırmızı Biber Dolgulu Fırın Makarna
Sepet Makarna
Spagettiden Kuş Yuvası
Enginar Kasesinde Fırın Makarna
Kıymalı Makarna Pastası
Kırmızı Biber Dolgulu Fırın Makarna
Sepet Makarna
Spagettiden Kuş Yuvası
Enginar Kasesinde Fırın Makarna
Pazılı Fırın Makarna
Baklalı Fırın Makarna
Sebzeli Fırın Makarna
Makarna Kasesinde Brokoli
Brokoli ve Mantarlı Fırın Makarna
Ispanaklı Fırın Makarna
Sultani Bezelyeli Fırın Makarna
Baklalı Fırın Makarna
Sebzeli Fırın Makarna
Makarna Kasesinde Brokoli
Brokoli ve Mantarlı Fırın Makarna
Ispanaklı Fırın Makarna
Sultani Bezelyeli Fırın Makarna
PIRASA MANTOLU FIRIN MAKARNA;
Malzemeler;
4 adet kalın pırasa,
Yarım paket fırın makarna,
1 su bardağı ufalanmış sert beyaz peynir,
Beşamel sos için;
1,5 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tereyağ,
2 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
2 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Kalıbı yağlamak için;
1 yemek kaşığı tereyağı,
Ayrıca;
Baton fırın kalıbı.
PIRASA MANTOLU FIRIN MAKARNA TARİFİ;
Fırın makarnayı tuzlu su da haşlayın, süzün.
Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin, unu ilave edip sürekli karıştırarak un kokusu gidinceye kadar kavurun.
Azar azar sütü ilave edin, tuzunu ekleyin, topaklanmaması için iyice karıştırın.
Hazırladığınız beşamel sosun içine haşladığınız fırın makarnayı ve beyaz peyniri veya kavrulmuş kıymayı ilave edin, iyice karıştırın.
Pırasanın yeşil kısmını kullanmayacağız, sadece üst kısmında ki beyaz kısmı kullanacağız.
Pırasanın tepesinde ki kök kısmını kesin, şerit şeklinde olması için sadece bir tarafından yukarıdan aşağıya kesin.Kestiğiniz pırasaları kaynayan tuzlu suyun içinde sertliği gidinceye kadar pişirin.
Pişince yumuşayarak yaprak yaprak ayrılacaktır.
Pişince süzgece dökün, üzerinden soğuk su geçirin.
Baton kek kalıbını tereyağı ile iyice yağlayın.
Şerit halinde ki pırasaları kalıbın içine dizmeye başlayın.
Pırasa şeritlerini yerleştirirken bir kısmının dışarı sarkmasına dikkat edin.
Kalıbın her tarafını pırasa şeritleri ile kaplayın.
Hazırladığınız beşamel soslu, peynirli makarnayı kalıbın içine düz bir şekilde şerit şerit dizin.
Eğer bu şekilde dizerseniz kesince görüntüsü çok güzel olur.
Makarnaların üzerine kenara sarkan pırasaları kapatın.
Hazırladığınız makarnayı önceden ısıttığınız, orta hararette ki (180 derece) fırında pırasalar kızarıncaya kadar pişirin.
Çok önemli not;
Pişen makarnayı dağılmadan servis yapabilmeniz için kalıbının içinde en az 1 saat dinledirin.
Dinlenen makarnayı baton kalıba uygun bir servis tabağına ters çevirerek yerleştirin.
Üzerini isteğinize bağlı olarak domates, maydanoz veya her hangi bir yeşillikle süsleyebilirisiniz.
Makarnanızı keskin bir bıçakla dilimleyerek servis yapın.
Dinlendiği için sorun çıkmadan, dağılmadan dilimlenecektir.
"Afiyet Olsun"
Çok şık harika bir yemek olmuş. Makarnanın mantosuna bayıldım. Pırasa ile aram birkaç senedir iyi. O yüzden her tarifi ilgimi çekiyor. Bu da ilginç ve hoş bir tarif.
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
Vallahi pes arkadaşım bunu hemen denemeliyim çok şık ve ayrıca lezzetli görünüyor ellerine sağlık sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim Özgencim :)
SilÇok beğendim ellerinize sağlık:))
YanıtlaSilEn kısa zamanda deneyeceğim, sevgiler, Pırıl-Lezzetli Sanatlar
Teşekkür ederim Pırıl Hanım :)
SilEllerine sağlık değişik ve şık olmuş
YanıtlaSilTeşekkür ederim Gülten Hanım :)
SilBu görselliği yakalamak için verilen emeğe sonsuz saygılar.....harika bir fikir.....
YanıtlaSilFırın makarnayı beşamel sos sevmediğimden yapamıyorum alternatif ne olabilir ki .....Bir fikir verirseniz kesin denenecekler arasında....
Merhaba,
SilÖncelikle verilen emeği gördüğünüz için çok teşekkür ederim :)
Ben çok eskiden fırın makarnayı yumurta ve süt karışımı ile hazırlardım.
Fakat fazla beklemeden kestiğimiz zaman çok dağılırdı, birde içinde 3 yumurta olduğu için yumurtanın kokusunu hissedebiliyorduk.
Sonra beşamel sosla tanışıp, daha kıvamlı olduğunu daha kolay servis yapıldığını görünce diğer tarifi tamamen hayatımdan çıkardım.
Çok başarılı bir blog yazarı olan arkadaşımda (Mis kokulu lezzetler) yoğurt ve yumurta ile hazırlanan bir tarif var.
Bence o tarif beşamel sos dışında en iyi seçenek olabilir.
Tarife BURADAN ulaşabilirsin.
Kolay gelsin.